Log in

"CARPOOLING": ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ... ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ

Carpooling Carpooling

Τα οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν, όπως όλα δείχνουν, να σταθούν εμπόδιο στην επιθυμία πολλών ανθρώπων να ταξιδέψουν τις ημέρες του Πάσχα και να απολαύσουν τις ομορφιές της Άνοιξης, τα έθιμα και τις παραδόσεις, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Όταν τα χρήματα απουσιάζουν, οι ιδέες για βελτίωση της καθημερινότητας "ανθίζουν".

Ο Χάρης και ο Γεράσιμος, δύο νέοι άνθρωποι, που κατοικούν στην Αθήνα, επέλεξαν τον "συνεπιβατισμό" (carpooling), για να ταξιδέψουν φέτος το Πάσχα μακριά από την πρωτεύουσα.

Μέσω της ιντερνετικής πύλης carpooling.gr, έχουν βρει συνταξιδιώτες με τους οποίους θα μοιραστούν τα έξοδα της διαδρομής, αλλά και την παρέα, και θα περάσουν λίγες ημέρες στην ελληνική περιφέρεια δαπανώντας τα μισά περίπου χρήματα για το ταξίδι απ΄ ό,τι αν ταξίδευαν μόνοι.

Ο 33χρονος Χάρης είναι ελεύθερος επαγγελματίας, φεύγει σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, από την Αθήνα, όπου κατοικεί, με προορισμό τα Γιάννενα, για να περάσει το Πάσχα με τη φίλη του, που ζει εκεί. Συνταξιδιώτης του θα είναι ένας φοιτητής, τον οποίο βρήκε έπειτα από την ανακοίνωση του ταξιδιού που έκανε στο carpooling.gr και όπως ανακάλυψε στην πρώτη τους τηλεφωνική επαφή, στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός καθώς έχουν κοινούς γνωστούς.

"Θα χρησιμοποιήσουμε το δικό μου αυτοκίνητο και τα έξοδα μειώνονται στο 50%, αφού θα πληρώσω τα μισά απ΄ ό,τι θα πλήρωνα για βενζίνη και διόδια", εξηγεί ο Χάρης και προσθέτει: "Είναι μια επιλογή που βολεύει για οικονομικούς λόγους, αλλά έχω και παρέα, ιδιαίτερα σε ένα μεγάλο ταξίδι".

Οι δύο τους θα επιστρέψουν μαζί την Τρίτη του Πάσχα. Ο Χάρης χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της συνοδήγησης, από το 2005 οπότε έκανε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ για μετακινήσεις μέσα στην Αθήνα είναι λιγότερες οι φορές που έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο.

"Κοινωνικοποιείσαι και μπορείς να κάνεις φίλους συνταξιδεύοντας, ενώ εάν στην Αθήνα ήταν περισσότερο διαδεδομένη η συνοδήγηση θα γλιτώναμε όχι μόνο από έξοδα αλλά και από τα πολλά αυτοκίνητα. Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε", τονίζει. Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να συνταξιδέψει όποτε το επέλεξε με ανθρώπους που δεν γνώριζε ήδη, καθώς είναι αρκετά κοινωνικός και "υπάρχει πάντα η δυνατότητα να έχεις μια πρώτη επαφή με κάποιον πριν μπεις στο ίδιο αυτοκίνητο μαζί του για να δεις αν ταιριάζετε".

Ο 34χρονος Γεράσιμος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, θα επισκεφθεί την Έδεσσα για να περάσει κάποιες μέρες στο σπίτι ενός στενού φίλου του. Θα συνταξιδέψει με έναν φοιτητή της Γεωπονικής ίσαμε τα Γιαννιτσά.

Όπως λέει, επέλεξε αυτόν τον τρόπο να ταξιδέψει "για οικονομικούς λόγους αλλά και για παρέα καθώς η απόσταση είναι μεγάλη και το ταξίδι διαρκεί περίπου επτά ώρες. Σαν ιδέα μού φαινόταν λίγο παράξενη στην αρχή, αλλά έχω κάνει ήδη ένα ταξίδι τον περασμένο Οκτώβριο, με αυτόν τον τρόπο, μου άρεσε και σκέφτομαι και το καλοκαίρι να ταξιδέψω έτσι ως την Κεφαλονιά, απ΄ όπου κατάγομαι".

Και σημειώνει: "Η συνοδήγηση διευκολύνει ιδιαίτερα στις καθημερινές μετακινήσεις. Αν κάνεις μια συγκεκριμένη διαδρομή, σπίτι-δουλειά και δουλειά-σπίτι είναι πολύ βολικό να έχεις συνταξιδιώτη όχι μόνο για τα έξοδα αλλά και για την παρέα, αν έχεις κολλήσει στην κίνηση".

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της διαδικτυακής πύλης carpooling.gr, Γιώργος Σακελλάρης, "υπάρχει αύξηση στις καταχωρήσεις και τις αναζητήσεις διαδρομών, από ανθρώπους που επιθυμούν να συνταξιδέψουν την περίοδο των γιορτών, τα Σαββατοκύριακα, αλλά και όταν υπάρχουν απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι ηλικίες των χρηστών της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι 20 - 45 ετών, ενώ από τους χρήστες, που έχουν δηλώσει ιδιότητα, 40% είναι φοιτητές".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτό που ωθεί τους Έλληνες στην επιλογή της συνοδήγησης είναι η ανάγκη να μοιραστούν τα έξοδα της βενζίνης, των διοδίων, χωρίς να εξαιρούνται όμως και αυτοί που έχουν οικολογική συνείδηση".

πηγή: nooz.gr