Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 259
Log in

6 ΦΟΡΟΥΜ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ THINK TANK

Στις εργασίες του 6ου Φόρουμ Ευρωπαϊκών think tank, συμμετείχε το Δίκτυο και η Πρόεδρος του, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας.

Το θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο είναι το κατά πόσο χρειάζεται αλλαγή η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από 5 χρόνια κρίσης και πολλές αποφάσεις που ελήφθησαν στην κόψη του ξυραφιού για την αντιμετώπιση της.

Νέα εργαλεία και θεσμοί δημιουργήθηκαν (ESM, Fiscal pact, 2 pack, 6 pack κλπ) για την αντιμετώπιση της κρίσης και το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι αν η συνθήκη παρέχει το περιθώριο βελτίωσης της λειτουργίας της Ένωσης και των θεσμών της , με απώτερο πάντα στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών ή χρειάζεται να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου πιο αποδοτικού «οικοδομήματος».

Η Άννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία σχετικά με το αν είναι απαραίτητη μία αλλαγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπογράμμισε τα εξής:

• Τα τελευταία 5 χρόνια η ΕΕ βαδίζει σε ένα δρόμο «διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης». Η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί ενδεχομένως, σε ένα νέο μοντέλο ενισχυμένης αλλά μερικής ενοποίησης.
• Μία από τις αιτίες του προβλήματος διαχείρισης της κρίσης υπήρξε ο προβληματικός τρόπος λήψης των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, όπου αναμειγνύονταν ο διακυβερνητισμός και η τεχνοκρατία, ενώ ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξε αναιμικός. Αποτέλεσμα ήταν μία επιφυλακτική κοινή γνώμη απέναντι στο μονοπώλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – και της ηγεμονεύουσας Γερμανίας - γεγονός που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου οι ευρωσκεπτικιστικές και αντι ευρωπαϊκές δυνάμεις, σημείωσαν άνοδο.
• Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ, αλλά και η ενίσχυση της Δημοκρατίας μέσω της πιο ενεργού συμμετοχής των πολιτών, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Η Δημοκρατία χρειάζεται την ανάπτυξη…για να αναπτυχθεί και η ίδια.
• Η ΕΕ χρειάζεται «δημιουργική ευελιξία» στην εξέλιξη των θεσμών της και της φυσιογνωμίας της. Αυτό σημαίνει να βάζουμε πρώτα το πρόβλημα και μετά αναλόγως της υφής και των παραμέτρων του, να αναζητούμε τις πιο εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν είναι ανάγκη να αλλάζουμε κάθε φορά τη συνθήκη για να λύνουμε ένα πρόβλημα. Η ίδια η συνθήκη μας δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας και της αναζήτησης μέσω διαφορετικών μεθόδων, της πιο κατάλληλης λύσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ κλπ.
• Πρέπει επομένως παράλληλα να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της νέας Επιτροπής ένας διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση ή αν αυτό προκύψει ακόμα και για την αλλαγή της συνθήκης. Η αλλαγή της συνθήκης είναι στην ΕΕ των 28 μία πολύ δύσκολη υπόθεση που πρέπει να λάβει υπόψιν 28 διαφορετικές κοινές γνώμες και εθνικά συμφέροντα που δεν τέμνονται πάντα.